How to improve your IG

18:46


Ahoj, vítám vás u nového článku, kde bude hrát hlavní roli váš Instagram (pokud ho máte, ale předpokládejme že ano). Možná se toto téma někomu zdá naprosto zbytečné a o ničem, ale věřím, že se určitě najde někdo, kdo moje rady ocení. Postupem času jsem si ověřila pár věcí, které by vám měly pomoct mít o trochu lepší instagram a tím pádem i více followers. Je důležité si ale hned na záčátku ujasnit jednu zásadní věc - pokud máte Instagram jenom jako prostředek, jak se pochlubit vašim kámošům, tak si s ním nemusíte zas až tak lámat hlavu (což pravděpodobně v tomto případě neděláte). Pokud ale blogujete, nebo jakkoli jinak tvoříte, tak se váš Instagram automaticky stává jakousi vaší vizitkou. Na to je třeba pamatovat. Dobře, varovala jsem Vás, tento článek totiž bude poměrně vyčerpávající. Pokud si na to ale přece jen troufáte, pojďme se tedy společně podívat na moje rady a tipy, které jsem si pro Vás připravila :)

1. Inspirujte se - aby jste nejlépe pochopili, co se lidem líbí, je nejjednodušší se podívat na populární a již úspěšné instagramy. Všimnete si velmi rychle, že tyto instagramové účty mají jedno společné.


2. Ucelte barvy - není to úplně jednoduché, ale snažte se, aby fotky na vašem účtu na sebe "navazovaly". Když si totiž člověk otevře váš profil a uvidí, že fotky mají jakousi následnost v barvách, automaticky ho váš instagram zaujme víc. Doporučuji používat světlé barvy, které vašim followers zvednou náladu a mají pak větší chuť se na váš profil vrátit.

3. Kvalita fotek - tu neokecáte. Dnes už mnohé foťáky v mobilu mají úžasnou kvalitu, ale bohužel jich hodně zůstává.. v kvalitě poznatelně horší. Ne vždy je to možné, ale snažte se fotit kvalitním foťákem.  Zapomeňte na filtry - mnohem lepší je upravovat fotky v nějakém editoru, hrát si spíše s jasem a kontrastem než přes fotku dát jednoduše filtr. Osobně na IG používám pouze Clarendon, Gingham a Moon - a i ty upravuji ještě extra v jasu, sytosti atd. Místo oblíbeného Lo-Fi, který fotku zbytečně ztmaví, raději použiji Lark a zbylé barevné profily si přesunu dozadu a zapomenu na ně.



4. Popisky. Jsou důležitější než se zdá. Osobně moc nedoporučuji používat profláklé emotivní citáty jak to má spousta lidí ve zvyku, spíše bych se zaměřila na přiblížení mojí osobnosti. Taková "šablona" na popisek by mohla vypadat následovně: země původu, věk, záliby, odkaz na vaši tvorbu (pokud nějakou máte) a další kontakt na vás. Popisek má samozřejmě každý jiný, ale musíte vzít na vědomí, že tyto položky každý úspěšný instagram obsahuje a proto není marné je tam zakomponovat též :)


5. Správné hashtagy - Na co je snad každý alergický, tak jsou české hashtagy složené z několika slov typu #jsemnejlepšíatytovíš, #užívemesinocochceš, #dlouhánocpijemmoc - v tomto případě hashtagy ztrácí jakýkoliv smysl, protože je jasné, že je nikdo kromě Vás nezná a vyhledávat nebude. Také nedoporučuji hashtagy popisovat fotku #blue #sky #green #tree #sun atd., jako by jsme bez vašeho podrobného popisu netušili, co na té fotce je. Spousta lidí také nepochopila, že se mezi hashtagy dělají mezery.. prosím - pište mezi ně mezery ať nevypadáte totálně vymletě. Určitě nesmíme zapomenout na nějaký počet, kolik si jich pod jednotlivou fotku napíšeme. Obecně platí, že čím známější osoba, tím méně používá hashtagů a když už, tak je komponuje do textů. Pozor na to - když napíšete pod jednu fotku padesát hashtagů, tak je stejně nikdo číst nebude (pokud se vám nebude chtít zasmát), neo budete vypadat naprosto zoufale a většinou to budou stejně hashtagy, které vám stálé followers nepřinesou - ano, to jsou ty typu #spam4spam, #l4l, #follow4follow atd. Lidi, kteří tyto hashtagy většinou ani lidmi nebývají (jedná se o roboty) a jejich IG profily jsou většinou plné fotek s nápisy 20 likes = 20 likes (v případě robotů), nebo naprosto žalostné (v případě, že tyto hashtagy opravdu používá nějaký zoufalec). Jistě chápete, že možná dostanete like na jednu fotku, ale to není náš cíl. Náš cíl je získat aktivní followers a ne vynucené likes na jednu fotku.

5. Přemýšlejte dopředu. Pamatujte, že potřebujete mít neustále co nabízet svým followers a tak se snažte minimálně 3x týdně postnout něco ze svého života. Že nikam zrovna nejdete? Nevadí, spousta pěkných fotek se dá vyfotit i u vás doma. (vaše snídaně, pracovní deska stolu, váza s květinami - sami to znáte). Myslete na to, kdy fotku postnout. Kdy vy trávíte nejvíce času na internetu? (Ano, celý den, já vím, ale myslím chvíle, kdy se na něj soustředíte maximálně). Ve všední dny je nejlepší postovat ráno a večer kolem 8. O víkendu potom kolem 10, kdy v průměru vstává většina lidí a později večer. Nedoporučuji přidávat fotky hned jak je vyfotíte, nepřidávejte fotky o půl dvanáctévečer, ani v šest ráno, minou se nejmenší účinnosti - samozřejmě, že je někdo uvidí, ale někdo sleduje tolik lidí, že mu váš příspěvek může uniknout.



6. Snažte se o správný poměr sledovansti - když dáte sledování každému, a vás sleduje sotva polovina, váš profil tak jaksi ztrácí "kredit" u příchozích lidí. Snažte se sledovat pouze lidi, kteří mají opravdu dobré fotky, ne jen lidi, které sledovat "musíte" (spolužáci, kamarádi), a lidi, které sledují všichni (Miley Cyrus apod.). Je dobré pravidelně dělat "čistku" a u neaktivních lidí zrušit sledování. Čím méně sledujete lidí, tím víc vám to přidá.

7. Není dobré, aby váš profil byl jedna velká slátanina všemožných blbostí. Nikdo kromě vašich přátel na ně není zvědavý, to si pamatujte. Není dobré si plést Instagram a Snapchat. Právě na ty blbosti máme snapchat - aby svět nebyl  zavalený zbytečnými fotkami, které jsou dobré akorát na jedno podívání - a to my na instagramu nechceme. Chceme, aby lidi těšilo se na naše fotky dívat i po desáté co je na našem profilu uvidí.


A tímto jsme se dostali až k samotnému konci článku. Vím, že byl trochu jiný než jste u mě zvyklí, bylo tady trochu více textu, ale snad se vám i přesto líbil. Vím, že je to jenom instagram a není nutné z toho dělat takovou vědu, každopádně věřím, že si někdo z tohoto článku nějakou inspiraci odnesl. Určitě nezapomeňte sledovat i můj Instagram, zanechat nějaký milý komentář + vaše tips&ideas :)

Kdo z vás ještě nehlasoval, má možnost mě podpořit v Blogerce roku kliknutím ZDE :)

You Might Also Like

8 comments

  1. Povedený článek, díky za něj! Instagram mám už poměrně dlouho a taky jsem na něm každý den (přesně jak píšeš :D), ale některé věci mi opravdu unikly.. Takže mi tvůj článek vážně poradil, díky :))

    OdpovědětVymazat
  2. Strašně moc bych chtěla mít takový instagram, jenomže já to s tím prostě neumím. :D Závidím lidem kteří pro to mají cit.
    Super článek. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný článek, určitě ti musel zabrat spoustu času :) ..mě by třeba vůbec nenapadlo, že nejlepší je přidávat příspěvky v osm ráno a večer, ale když nad tím tak přemýšlím, bude to pravda :))

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  4. Hezký nápad na článek a moc hezké zpracování :)

    Ili Libertad

    OdpovědětVymazat
  5. Dočetla jsem až do konce a sepsala jsi to hezky :) mě by to třeba nenapadlo psát, protože mi to přijde tak nějak jasné :D na druhou stranu, já si asi nebudu základat ten "komerční blogový instagram", kde budu přidávat snídaně a diářky, kafíčka a dortíčky pokaždé, když nějaký uvidím :D holt se všichni budou muset smířit s tím, že tam občas najdou i fotku s přítelem, ze squashe a nebo moje psisko :) a že se jim to nelíbí?.... jejich problém, amen :D
    www.getmovincz.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  6. Ja insta mám ale moc tam fotky nepridávam, ale tipy sú skvelé :)

    OdpovědětVymazat
  7. super typy! avšak ten 2 a 7 asi nikdy nebudem spĺňať, keďže fotím kadečo, nikdy nebudem mať ucelené farby. to na niektorých ľuďoch obdivujem! :) Ale beriem to tak, že mám instagram pre seba a nie pre fanúšikov, ktorých by som tam mohla získať :))

    OdpovědětVymazat

?max-results=5&orderby=published&alt=json-in-script&callback=showrecentposts1\"><\/script>");