How to speak up in a class

19:18


Znám spoustu mladých lidí, kteří se bojí mluvit nahlas před třídou. Věřte ale, že to, jak se vyjadřujete ve třídě, má nepřímý vliv i na vaše známky. Hodně učitelů ve výsledku ani nemusí tušit, že navštěvujete jejich hodinu a při konečném známkování hledí i na to, jak jste v hodině aktivní. Pokud za celou dobu neřeknete ani půl slova, docela dost pravděpodobně se přikloní k té horší známce. Pokud i vy patříte spíše k těm málomluvným lidem, nezoufejte. Dnes se společně podíváme na to, jak to překonat. 


PTEJTE SE

Za prvé si hned na začátek ujasníme, že jste se dostali do fáze, kdy vám na vašich výsledcích záleží, škole věnujete určité množství vašeho volného času a čtete. Není snad hodina, kdy by učitelé neodkazovali na nějakou knihu a není nic lepšího, když víte, oč se jedná a můžete se zapojit do diskuze. K tomu ale později. 



Většina lidí si říká něco ve stylu "nebudu se ptát na debilní otázky, ať mě ještě spolužáci nemají za úplného kripla". Vždy je ale více než pravděpodobně bude ve třídě minimálně ještě jeden člověk, který má stejný problém jako vy. O tom, jak vám potom bude dotyčný vděčný, vám snad ani nemusím povídat. Nezapomínejte, že učitelé jsou tady právě od toho, aby odpovídali na vaše (pokud možno smysluplné) dotazy, je to součástí jejich práce a tím, že položíte zajímavý dotaz, jim můžete pomoct rozvinout hodinu zajímavějším směrem. Z vlastní zkušenosti vím, že si toho nejvíce z hodiny zapamatuji, právě když začneme ve třídě o něčem diskutovat a myslím, že ani vy nebudete výjimkou. Pokud jste opravdu extrémně stydliví a nechcete výuku nijak "narušovat", rozhodně se nebojte zajít za profesorem po vyučování, nebo mu napsat e-mail, čímž dáte najevo, že máte o danou problematiku opravdu zájem. A co víte? Třeba ho tím i potěšíte. Jenom pozor, nic se nesmí přehánět - nechcete být nepříjemnými šprtíky jak v očích vašich spolužáků, tak v očích vašeho profesora.




ZAPOJTE SE DO DISKUZE
Diskuze a debaty jsou o trochu těžší, než jednoduché pokládání otázek, protože se tady počítá s vaším názorem, který si dokážete správně odargumentovat. To může být poněkud stresující situace, přece jenom, co když nemáte pravdu? Co když absolutně netušíte, o čem se jedná a čím by jste přispěli do diskuze? Co když se vám lidi, kteří dané tématice rozumí vysmějí do očí? To jsou více než možné věci, ale nezapomínejte, že máte stejné právo mluvit jako zbytek třídy, záleží jenom na vás, kolik seberete odvahy. Právě vystoupení z této komfortní zóny vás ale posouvá nejdál, takže směle do toho!
Škola není zdaleka jen o tom, že se naučíte pár stránek na písemku. Měli bychom se v ní krom jiného i naučit, jak správně komunikovat s okolím, správně prezentovat svoji práci i sebe, nebo právě diskutovat.  Možná nevíte všechno, o čem se zrovna mluví, ale určitě víte něco, co zbytek vaší třídy ani netuší.
Právě toto je cesta, jak natrénovat budoucí diskuze v pracovním procesu, takže čím dříve se naučíte mluvit před lidma, tím více budete mít času si to procvičit a natrénovat, dokud o nic nejde.
Pamatujte, že takhle získáte sebevědomí a vědomí, že vaše nápady jsou stejně dobré, jako kohokoliv jiného ve třídě. Nemusíte vždy nutně souhlasit s profesorem, ne vše co řekne, je holý fakt a jestli s ním nesouhlasíte, nebojte se vybočit z řady a říct mu to. Tím, že ukážete jiný pohled na věc, ukážete nejen svoji inteligenci ale i vědomí, že si jste sami sebou jistí. A to chceme. Pokud budete mluvit s náležitou úctou, jasně a zřejtelně, není třeba žádného strachu.

KDYŽ MLUVÍTE VE TŘÍDĚ

Udržujte oční kontakt – bod, se kterým jsem hodně dlouhou dobu měla problém. Tím, že navážete oční kontakt na jednu konkrétní osobu (doporučuji tyto pohledy střídat zhruba po pěti vteřinách), ji dostatečně zaujmete a začne dávat o to větší pozor. Rozhodně je to účinější, než těkání pohledu ze dveří na tabuli, na počítač, na okno a zpátky na dveře.
Mluvte nahlas – ujistěte se, že mluvíte dostatečně nahlas. Lidé přece potřebují slyšet vaše názory a nápady. Vaše tiché a nesmělé poznámky, potom nebudou nikoho zajímat.

Přemýšlejte, než promluvíte – platí zde známé důležitější je kvalita a ne kvantita. To, že řeknete jednu smysluplnou poznámku bude mnohem lepší, než zmatené prezentování nedůležitých myšlenek, proložené samými "parazitními" slovy.



Sledujte mě i na sociálních sítích, jako je FacebookTwitter, InstagramTumblr, nebo se ptejte na mém Asku. Nezapomeňte se mrknout na náš e-shop a podpořit ho na naší FB page. V případě jakýchkoliv dotazů mě můžete kontaktovat na můj email aliauntieofficial@gmail.com.

You Might Also Like

8 comments

  1. Tipy určitě fajn a mají něco do sebe. Byl bych ale hodně opatrný s oponováním učiteli. Zaprvé není kritika jako kritika. Nesouhlasit se dá více způsoby a zatímco některé se přijmou, jiné akorát naserou :-D. Zadruhé jsou tací učitelé, kteří uznávají jediné pravidlo a to "Drž hubu a krok". A pokud vybočíš, budou se tě snažit hezky zase srovnat zpět, bez ohledu, kdo měl vlastně pravdu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja patrím v triede práve medzi tie tichšie typy, čo sa prispôsobia väčšine, preto si tvoje rady vezmem k srdcu :)

    OdpovědětVymazat
  3. já toho moc nenamluvím skoro před nikým koho neznám zas tak moc :D jsem strašný introvert :D

    OdpovědětVymazat
  4. pěkný článek:) s tímhle jsem měla problémy na základce a teď na střední - sice jsem stydlivá, ale zvládnu to:) bez újmy :D
    http://of-goldbook.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Na střední jsem s tím občas měla problémy, ale nakonec mi pomohl postoj, že je mi vlastně fuk, co si kdo myslí, o tématu jsem něco věděla a stála si za tím. Člověk studium dělá pro sebe :)

    OdpovědětVymazat
  6. skvělý post, já osobně jsem dost extrovert, atak nemám problém s tím mluvit před jakkoliv velkým davem :)
    http://praguestyle1.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem tak ráda, že jsem s tímhle nikdy neměla problém.. naopak ráda prezentuji před celou třídou :D Na základce to bylo jiný, záleží hodně na kolektivu.. Sice se stydím pořád, ale vím, že v mé třídě jsou normálnější lidé než na základce :D

    Zanet Mlcak.

    OdpovědětVymazat
  8. toto je naozaj super článok! :) pri prezentáciach naozaj problém nemám, ale do diskusií sa nikdy nejako netúžim zapájať.

    OdpovědětVymazat

?max-results=5&orderby=published&alt=json-in-script&callback=showrecentposts1\"><\/script>");